Ezek a toxinok a bélflóra káros átalakítása révén a rossz emésztést (rothadásos), székrekedést, rákos megbetegedést, az immunrendszer működésképtelenségét okozhatják.
Ezek a toxinok a bélflóra káros átalakítása révén a rossz emésztést (rothadásos), székrekedést, rákos megbetegedést, az immunrendszer működésképtelenségét okozhatják. Vizsgálatok alapján bizonyossá vált, hogy csicsókából készült termék szabályozza a koleszterinszintet, csökkenti a vérszérum triglicerid szintjét és a vérnyomást. Ismeretes, hogy a máj szénhidrátokból zsírsavakat, triglicerideket szintetizál, ha nem jut a szervezet más forrásból a zsiradékhoz. Ennek köszönhetően a koleszterinszint, amely egyénenként determinált, zsiradékmentes diéta ellenére is magas lehet. Az inulin a zsírsav-triglicerid képződését elősegítő enzim aktivitását gátolja.
A mellrák a nőknél népbetegségi szintre emelkedett az utóbbi időben. Klinikai vizsgálatok szerint az étrendbe épített nem emészthető szénhidrát (inulin) gátolta a tumor fejlődését. Az étrendbe építhető inulin fogyasztása rizikómentes, és könnyedén alkalmazható a rákterápiában .