Kattintson ide a galériáért!Az ételek édes íze rendkívül fontos ízélményt nyújt mindannyiunk számára. Többféleképpen érhetjük el az ételek édes ízét. Természetesen a legalapvetőbb, hogy cukrot használunk, de gyakori az édesítőszerek, illetve a cukorpótló szerek használata is.
A cukor a szénhidrátok közé tartozik, így a szervezet számára energiaforrásként szolgál. Az egyszerű cukrok a legkisebb cukormolekulák, ide tartozik a glükóz (szőlőcukor) és a fruktóz (gyümölcscukor). Mivel a cukrok a szénhidrátok közé tartoznak, tápértékkel rendelkeznek (kb. 4 kcal/g), ezért nem alkalmazhatóak súlycsökkentés céljára. Ugyanakkor a cukor hosszútávon és nagy mennyiségben káros a fogakra, mivel a szájüregben tejsavvá alakul, és ez a savas közeg megtámadja a fogzománcot.
Az édesítőszerek és a cukorpótló szerek a cukrot helyettesítő szerek közé tartoznak. Mesterséges és természetes vegyületek is lehetnek, az élelmiszer-adalékanyagok csoportjába tartoznak. A szervezet emésztés nélkül választja ki ezeket az anyagokat. A cukorbetegek is ezért használják ételeik édesítésére, hiszen emésztés nélkül nem befolyásolják az inzulin- és vércukorszintet. Az édesítőszerek további előnye, hogy a cukorral ellentétben a fogakat sem károsítják, ezért gyakran alkalmazzák ezeket rágógumikban. Az édesítőszert tartalmazó élelmiszerek csomagolásán fel kell tüntetni, hogy az adott termék édesítőszert tartalmaz. A cukorpótló anyagok közé tartozik a szorbit, a mannit, az izomaltoz, a maltit, a laktit és a xilit.